Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Debreceni tanulmányi kirándulás március végén

Kis létszámú informatikus könyvtáros csoportunk 2016 szeptemberében kezdte oly büszkén az egyetemi tanulmányokat a Jászberényi Campuson, és most ugyanilyen büszkeséggel mentünk a záróvizsgák előtti tanulmányi kirándulásra, melynek célpontja Debrecen volt.

Jávorszky Ferenc szervezésének köszönhetően mindenhol szakértő kollegák, munkatársak segítségével járhattuk végig a könyvtáros szakmában és nyomdaiparban is oly jelentős területeket. A kirándulás első állomása a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára volt, ahol megismertük a látogatók és tagok által is ismert kölcsönzői tereket, olvasótermet, de természetesen betekinthettük a kulisszák mögé is, mint például a gyarapítási osztály vagy a több százezer könyvet rejtő könyvraktár. Ezután talán a kirándulás legemlékezetesebb része következett, ugyanis a Díszmű szinten szemet kápráztató ősnyomtatványokat és antik könyveket csodálhattunk meg. Gulyás Sándor a Díszmű szint Gyűjteménykezelője értékes információkat osztott meg velünk, mely örökérvényű tudásnak mondható a könyvtáros szakmában. A délutánt az Alföldi Nyomdában töltöttük, ahol átjártuk az idősíkokat a Gutenberg korából jól ismert betűnyomóformáktól egészen a modern könyvnyomtatásig. A nyomdában nemcsak a papír illata volt érzékelhető, hanem az a kemény és áldozatos munka is, amelyet az ott dolgozók tesznek nap mint nap a több ezer hibátlanul létrehozott könyv létrejöttéért. Minden munkafolyamatot alaposan megtekintettünk, és még a különleges sorszámozású bizonyítványok nyomtatásakor is jelen voltunk.

 

A szakmai kirándulás második napján a Méliusz Juhász Péter könyvtárban várták a csoportot, ahol Bécsiné Kléri Ágota a Helytörténeti Gyűjteményt és Fotótárat mutatta be egy kiváló vetítéssel egybekötve. A szinteken lefelé haladva ezután a Zenei és művészeti részleget jártuk be, ahol a művészet és a könyvtár nagyszerű harmóniája tárult elénk. Lefelé haladva az alagsor is érdekességeket tartogatott számunkra, ugyanis a kötészetben megismerhettük a réges-régi könyvkötészeti és restaurálási eljárásokat, amelyet az ott dolgozók még a nagynevű Tótfalusi Kiss Miklós Nyomdaipari Szakközépiskolában tanultak meg. A munkafolyamatok szemlélése közben minden felmerülő kérdésünket kimagasló hozzáértéssel válaszolták meg. Nagy szerencsénkre ott jártunkkor még egy robotszkennert is megcsodálhattunk működés közben, ami különösen nagy élmény számunkra, hiszen ezek a gépek igen nagy értéket képviselnek és ritkaszámban fordulnak elő kis hazánkban.
A szakmai kirándulás minden pillanata egy életre szóló élmény volt, mely mindannyiunk számára örök emlék és felbecsülhetetlen érték ezen a szép pályán.


< Vissza